Geschiedenis

Geschiedenis

Heel lang geleden in Lochem

Al meer dan 100 jaar is ‘De Zandkuil’ een geliefde plek bij veel Lochemers. Het begon in de vroege jaren van de vorige eeuw. Op de flank van de Paasberg was door zandwinning een kuil ontstaan. Het zand en grind werd door de firma Streek elders in Lochem verwerkt tot beton. De kuil was bij de Lochemse jeugd een populaire plek om te spelen. Maar ook veel gezinnen vonden er vertier. In het weekend werden er kleedjes uitgespreid en picknickmanden uitgepakt. Met Pasen werden er een gigantisch paasvuur ontstoken.

Maar…

… Lochem wilde vooruit, het idee ontstond om van ‘De Zandkuil’ een Openluchttheater te maken. Rond 1937 was de werkloosheid hoog in Lochem. Om de Lochemse werklozen werk dicht bij huis te geven werd er besloten dat zij het theater moesten realiseren. Zo ontstond er een theater dat voor en door Lochemers gebouwd werd. De poorten van het theater gingen open in 1938. Jarenlang werd er een openluchtspel opgevoerd en had het theater een duidelijke rol in de samenleving. Met de opkomst van de televisie liep het bezoekersaantal sterk terug.

Popmeeting

Het was de Lochemse Joost Carlier, die het theater landelijk op de kaart zette. Tussen 1968 en 1986 organiseerde hij jaarlijks op Hemelvaartsdag een popmeeting met artiesten van wereldformaat. Duizenden jongeren kwamen naar Lochem om hun helden op te zien treden. Tot het festival uit zijn jasje groeide en noodgedwongen uit Lochem vertrok. Menig 50+ zal zeggen als je vertelt dat je uit Lochem komt. “Oh daar ging ik vroeger naar het popfestival”.

Na het vertrek van het festival raakte het theater in verval. Er werd nauwelijks onderhoud gepleegd aan de bebouwing en de bosschages. Wederom was het de Lochemse bevolking die opstond om het theater nieuw leven in te blazen. In 1992 ontstond de huidige STOL. Een stichting met als doel het theater te exploiteren en te onderhouden.

Tot de dag van vandaag worden er activiteiten georganiseerd en wordt het theater goed onderhouden. Het theater brengt jeu in de gemeenschap en wil dat nog vele jaren blijven doen. Met evenementen als het Openluchtspel, de kindervoorstelling, concerten van de Achterhoekse rockformatie Normaal, het Zomertafelconcert en Winterwonderland hebben velen plezier van de mooie locatie en de bijzondere faciliteiten.

Houd het theater in stand

Er is een grote groep vrijwilligers actief en we zijn nog op zoek naar meer. Iedereen verricht hand en span diensten en we hebben vooral ook veel plezier met elkaar. Vrienden en sponsoren zijn ook van harte welkom, want door menskracht en financiële krachten te koppelen kunnen we het theater nog vele jaren in stand houden.

Ter gelegenheid van het 75 jarige bestaan in 2013 heeft de Historische Vereniging een tentoonstelling gemaakt over het Openluchttheater.